Neliväritulostus, jota kaupalliset tulostimet ja kopiokoneet käyttävät, perustuu seuraaviin väreihin:
Syaani, Magenta ja Keltainen muodostavat lyhenteen CMY.
Ero CMYK:n ja RGB:n välillä voidaan tiivistää nopeasti: CMYK:ta käytetään tulostuksessa, kun taas RGB:ta käytetään näytöillä. RGB tarkoittaa punaista, vihreää ja sinistä (Red, Green, Blue), ja se viittaa väreihin, jotka muodostuvat valosta ja valon sekoittamisesta näytöillä.
RGB-tilassa voidaan näyttää paljon enemmän värejä kuin CMYK-väriavaruudessa. Olet ehkä huomannut eroja tietokoneen näytön ja tulostetun tuloksen välillä. Värit näyttävät usein vähemmän kirkkaalta tai poikkeavat näytön näkymästä. Tämä johtuu CMYK-tulostuksen rajoitetusta väriavaruudesta. Jotkut värit voidaan siirtää näytöltä paperille vain erikoisväreillä tai -musteilla. Tulostimen ohjelmisto varmistaa, että RGB-väriavaruus muunnetaan pienempään CMYK-väriavaruuteen. Jos tarkan värisävyn tulostus on erittäin tärkeää, kannattaa harkita koevedoksia.
Syaania kutsutaan arkikielessä siniseksi. Se on vaaleansininen, jossa on vivahdus vihreää tai turkoosia. Syaani on siis väri sinisen ja vihreän välissä. Sitä kutsutaan joskus myös zyaniksi. Neliväritulostuksessa se on värimetrisesti määritelty väri. Syaani on standardisoitu ISO 2846:n ja ISO 12647:n mukaisesti, ja sitä kutsutaan usein painosyaaniksi tai prosessisyaaniksi. Tulostetun värin ulkonäkö määritellään päivänvalossa normin D50 mukaan.
Magenta kutsutaan arkikielessä punaiseksi. Se on punertava sininen tai vaalea purppura. Alun perin magentaa käytettiin aniliiniväriaineen fuksiinin synonyyminä, ja sitä kutsutaan myös fuksiaksi. Sana juontaa juurensa Italian Magentan kaupunkiin Milanon lähellä, jossa vuonna 1859 käytiin verinen taistelu. RGB-väriavaruudessa magenta tarkoittaa punaisten ja sinisten suurimman intensiteetin summaamista. Tämä magenta poikkeaa kuitenkin merkittävästi neliväritulostuksen magentasta.
Yellow tarkoittaa keltaista, joka voidaan neliväritulostuksessa toistaa tarkasti. Rajoituksia on vain täysin puhtaiden, lämpimien keltasävyjen toistossa.
Lyhenteellä "K" mustalle on kaksi syytä. Ensinnäkin sillä vältetään sekaannus sinisen (Blue) kanssa. Toiseksi K tulee termistä "Key Plate" eli avainlevy. Tämä musta painolevy lisää värin syvyyttä, voimakkuutta ja kontrastia. Kolme värillistä painolevyä kohdistetaan tämän avainlevyn mukaan. Musta osuus tulostuksessa määrittää värisyvyyden, eli se tummenee värejä. Mustaa tarvitaan myös kuvan neutraalirakenteeseen, joka estää liian monien värien päällekkäisen tulostuksen.
Lasertulostimet käyttävät ainoastaan CMYK-värejä. Mustesuihkutulostimet ja mustesuihkutulostimet, jotka on tarkoitettu ammattilaistason valokuvatulostukseen, voivat käyttää lisävärejä parempien tulostustulosten saavuttamiseksi. Tässä käytetään vaaleampia magentan, syaanin ja harmaan sävyjä. Näin saadaan tarkempia ja hienovaraisempia sävyjä kirkkaampiin tulostusalueisiin. Joissain HP-valokuvatulostimissa, Canon-piirtureissa ja Epson-valokuvatulostimissa käytetään tätä tekniikkaa.
Yleisiä lyhenteitä ovat:
LG= Vaalean harmaa
LM = Vaalean Magenta
LC = Vaalean Syaani
Vihreä, punainen, sininen tai tummanharmaa muste laajentaa tulostimen väriskaalaa. Tavallisia nimityksiä ovat:
DGY= Tummanharmaa
R= Punainen
G= Vihreä
B= Sininen
Ammattilaistason valokuvatulostukseen tarkoitetuilla tulostimilla käytetään myös seuraavia nimityksiä:
PC= Valokuvasyaani
PM= Valokuvamagenta
PBK= Valokuvamusta
MBK= Mattamusta
Erilaiset valmistajat tarjoavat myös CMYKT-mustepatruunoita, joissa "T" tarkoittaa Topcoat. Tämä on erityinen lakka, joka antaa paperille erityisen valonkestävän, kiiltävän tai vedenkestävän suojakerroksen.
Valitettavasti vastaus on kyllä! Monet luulevat voivansa säästää väripatruunoita tulostamalla harmaasävyinä, mutta näin ei ole. Harmaa muodostuu nimittäin syaanin, magentan ja keltaisen sekoituksena, ei heikentyneenä mustana.